Steekmaat

Steekmaat opmeten

Wat is mijn steekmaat en hoe meet ik deze?
Hieronder leggen we graag uit hoe je kunt zien welke van de verschillende steekmaten je nodig hebt voor je aanhanger of auto.

 

De steekmaat bestaat uit het aantal boutgaten en de diameter van de steekcirkel.

 

Aantal boutgaten:
De velg wordt door middel van bouten bevestigd. Het aantal boutgaten wordt gebruikt in de maatvoering van de steekmaat. Deze zijn eenvoudig te tellen op de velg. Het grotere naafgat is geen boutgat en telt dus niet mee voor de steekmaat. Het naafgat is het middelste gat in het hart van de velg. Deze valt om de as.

 

Diameter van de steekcirkel opmeten:
Als u van de boutgaten een cirkel maakt krijgt u de steekcirkel. De diameter van deze steekcirkel is een essentieel gegeven van de steekmaat. De diameter van de steekmaat kun je zelf opmeten. De diameter van deze cirkel in millimeters wordt gebruikt voor de steekmaat.

 

4 of 6 boutgaten:
Bij een velg met 4 of 6 boutgaten kunt u de afstand van twee tegenover elkaar liggende boutgaten van hart tot hart meten, dit is dan de steekcirkel diameter. Een veel voorkomende maat is 4x100. Dit wil zeggen dat 2 tegenover elkaar liggende boutgaten hart-op-hart 100 mm uit elkaar liggen. De steekcirkel diameter is dus 100 mm.

 

5 boutgaten:
Bij een velg met 5 boutgaten is het wat ingewikkelder. Dit kan op twee manieren:
- De eerste manier is het trekken van een denkbeeldige cirkel door de harten van de boutgaten en de diameter van deze cirkel opmeten.
- De tweede manier maakt net als bij 4 en 6 boutgaten gebruik van twee tegenover elkaar liggende boutgaten. Echter meet je nu niet van hart tot hart, maar van de buitenzijde van één boutgat naar het hart van het tegenover liggende boutgat.
Bij Masta Aanhangwagens raden we aan de eerste methode te gebruiken, deze werkt in de praktijk wat gemakkelijker.

 

steekmaat 4x100
steekmaat 5x112

Overige benodigde maten buiten de steekmaat voor de juiste keuze velg:


Notatie en aflezen van de maatvoering van een compleet wiel, velg en buitenband

De maten van een band en velg staan deels op uw band en velg. Echter is het aflezen daarvan niet altijd zo eenvoudig. Wij gebruiken in onze titels de weergave die u tevens op uw band en/of velg aan kunt treffen. Aan de hand van de titels van onze producten zullen wij u uitleggen welke maten en notaties u tegen kunt komen en waar u deze kunt aflezen. De maten in de titels zijn tevens de maten die van belang zijn bij het kiezen van de correcte velg met band. In de omschrijving van alle banden op velg zijn uitgebreidere specificaties zichtbaar. Onderstaand ziet u als eerste een voorbeeld titel en direct opvolgend de uitleg.

Voorbeeld titel ten behoeve van uitleg: Band op velg 140/70R12 67/112/5/20 86N

Steekmaat van voorbeeld:
In het hierboven genoemde voorbeeld zijn de cijfers 112/5 van belang voor de steekmaat. In het voorbeeld zijn er vijf boutgaten en is de diameter van de steekcirkel 112. Oftewel 112/5 of 5x112. Een steek van 112/5 betekent dat de velg is voorzien van 5 boutgaten. In dit voorbeeld is de diameter van de steekcirkel 112mm.

Velgdiameter:
De velgdiameter wordt altijd in inches weergegeven na de bandsoort. In bovenstaand voorbeeld is het 12 inch, u vindt deze na R van radiaalband (radiaalband R is hier dus de bandsoort).

De diameter van de velg wordt altijd op zowel de velg als op de band weergegeven. Op de band vindt je de velgdiameter direct na de bandsoort of indien de bandsoort niet is vermeld direct na de bandhoogte. 

ET-waarde:
Een velg bestaat uit twee delen. Het gedeelte waar de buitenband op gemonteerd zit, de buitenste rand als het waren. En u heeft de schijf in het midden van de velg waarmee de velg aan de aanhangwagen gemonteerd wordt. Wanneer de schijf exact in het midden van de velg zit is de ET-waarde 0, de velg wordt dan exact op het middelste punt van de velg gemonteerd aan de aanhangwagen.

In bovenstaand voorbeeld is de ET-waarde 20. Dit betekent dat de schijf verder naar buiten is geplaatst ten opzichte van de hartlijn van de velg. Hoe verder naar buiten de montageschijf zit des te verder valt de velg met band in de wielkas van de aanhangwagen. In het voorbeeld valt de velg (en het wiel) 20 mm naar binnen.

De ET-waarde kun je vaak aflezen op de velg. Deze wordt weergegeven in millimeters.

Diameter naafgat:
Het naafgat is de middelste ruimte van het hart van de velg, het middelste gat in de velg. Deze valt om de as. De diameter van het naafgat wordt weergegeven in millimeters. In bovenstaand voorbeeld is het naafgat 67 mm.

 

De diameter kun je simpel zelf opmeten met een schuifmaat.

ET-Waarde afbeelding

Cargo uitvoering:
In sommige gevallen vindt u achter de velgdiameter aan C. Dit houdt in dat deze band op velg extra draagvermogen heeft. De C staat in dit geval voor cargo uitvoering.

 

Velg model:
In enkele gevallen vindt u in de titel het velgmodel. Standaard zijn de velgen op onze website stalen velgen, tenzij anders aangegeven.

 

Steekmaat:
De steekmaat is een combinatie van het aantal boutgaten en de steekcirkel diameter. Deze kun je eenvoudig zelf meten. Zoals hierboven vermeld.
Binnen de aanhangwagenbranche in Europa komen we de volgende steekmaten veel tegen:
- 4x100, 4x130 en 5x112, de Duitse steekmaten.
- 4x115, de Franse steekmaat.
- 4x139.7, Engelse steekmaat.

 

Kraagprofiel:
Het kraagprofiel ook wel kraagrand, velgbedvorm of hoorncode genoemd, kan kleine verschillen hebben. Hoewel u beide velgen kunt gebruik voor uw aanhangwagen, kunt u niet zomaar altijd dezelfde band op deze velgen leggen. Onderstaande afbeelding laat de verschillen in een "B" en "J" profiel zien.

Kraagprofiel Velg

Verschil tussen "B" en "J" kraagranden, velg breedte 6 inch.


Velgbreedte:
Tevens kun je de velgbreedte vinden op de velg. De velgbreedte wordt weergegeven in inches. Op de velg vindt u bijvoorbeeld 5.5J. Hierbij is 5.5 de breedtemaat van de velg. De velg breedte is de breedte tussen de opstaande velg randen. J staat hier voor het kraagprofiel, de vorm van het velgbed. Vaak wordt de breedte van de velg de J-maat genoemd. Eigenlijk heeft de J hier niks te maken met de breedte van de velg, maar is het dus de vorm van het velgbed.

 

Profieldoorsnede:
De profieldoorsnede van velgen wordt meestal geplaatst aan het einde van de letter en cijfer code, bijvoorbeeld "H2". Om de gewenste stijfheid van de velg te verkrijgen gebruiken producenten in de constructie "bulten". Dit zijn exact afgemeten vervormingen om de velg sterker en stijver te maken. In onderstaande tabel vindt u de verschillende "bulten" die van toepassing kunnen zijn op uw velg.


Profieldoorsnede Velg

Klantenservice:
Heeft u vragen over de verschillende steekmaten of twijfelt u welke steekmaat u heeft? Neem dan contact op met onze klantenserice. We helpen u graag aan de juiste velg of wiel!