Wielrem aanhangwagen

Wielrem

Een wielrem is een as-onderdeel die voorkomt bij geremde aanhangwagens. Een dergelijke wielrem zit bevestigd aan de uiteinden van een as, die bestaat uit verschillende onderdelen, zoals de remvoeringen, een afstelmechanisme en een spreidslot. Onderstaand zal ieder onderdeel apart belicht worden.


Wanneer men de remtrommel van de wielrem verwijdert, zijn de verschillende onderdelen in een wielrem te zien. De remvoeringen vallen hierbij direct op. Dit worden ook wel remschoentjes genoemd, die tijdens het remmen uit elkaar worden gedrukt tegen de remtrommels, waardoor het wiel tot stilstand komt. De remschoenen worden in positie gehouden door verschillende veren. Ten eerste zijn de trekveren zichtbaar. Deze zitten horizontaal tussen de twee remschoenen in een wielrem, die zorgen voor het terugzetten van de remschoenen in een neutrale positie na het remmen van de aanhangwagen. Daarnaast zit er door de wielrem richting de ankerplaat een borgveer, die zorgt dat de remschoenen tegen de ankerplaat bevestigd blijven. Een ankerplaat is de plaat die aan de achterkant van de wielrem zit.
Een remvoering is eigenlijk het slijtageonderdeel van een wielrem. Deze worden aan de buitenkant ‘afgeschaafd’ door het afremmen van het wiel. Remvoeringen worden altijd in setjes verkocht, die remschoenen, trekveren en borgveren voor twee wielremmen bevatten (voor 1 as).

Aanhanger remvoeringen

Afstelmechanisme
Het afstelmechanisme is bij diverse merken wielremmen verschillend. Dit stelt de neutrale stand van de remvoeringen af, waar ze in een grotere- of kleinere wijdte kunnen worden gezet. Een juiste afstelling zorgt voor een optimaal remvermogen en de minste slijtage. Wanneer een wiel niet voldoende vrij draait, kunnen de remmen warmlopen en kan de terugrij-automaat niet goed werken.

De wielrem trommel en de velg mogen wat warm worden bij gebruik. Echter mag deze niet te warm worden. Wanneer de remtrommel te warm is om er een hand voor 3 seconden op te leggen na gebruik, staan de remvoeringen te strak afgesteld.

Spreidslot
Het spreidslot (remuitzetter) is op de ankerplaat bevestigd, die tijdens het remmen beide remschoenen tegen de remtrommel drukt. Dit spreidslot treedt in werking wanneer de remkabels aangetrokken worden als de aanhangwagen gaat remmen. De remkabels zitten aan dit spreidslot bevestigd. De bevestiging hiervan verschilt per merk.

Terugrij-automatiek
Bij een terugrij-automaat moeten de wielremmen, afhankelijk van de draairichting, een verschillende remwerking hebben. Wanneer de draairichting naar voren is, moeten de wielremmen een grote vertragende werking hebben. Wanneer de draairichting achterwaarts is, moet deze werking zo gering mogelijk zijn. Doordat de remschoen zich iets verplaatst op de ankerplaat bij het achteruit rijden, wordt de remwerking aanzienlijk minder. Bij een voorwaartse draairichting wordt de juist de volle remwerking gebruikt, doordat de primaire remschoen een vaste ondersteuning heeft. De intensiteit van de remwerking is dus afhankelijk van de draairichting van het wiel.


Remkabels zitten bevestigd aan de wielrem, en lopen met de andere kant terug naar het midden van de as. Door middel van een evenaar, worden beide remkabels tegelijk met een gelijke kracht aangetrokken door de remstang, die volledig naar de oplooprem loopt.

Slijtage
Wanneer moeten remvoeringen vervangen worden?
Zoals eerder vermeld is de remvoering een slijtageonderdeel binnen het remwerk van een aanhangwagen. Wanneer een remschoen minder dan 2 mm dik is of de remoppervlakte van de remschoen verglaasd is, moet deze vervangen worden. Als remvoeringen worden vervangen, bent u ook verplicht de trekveren en borgveer te vervangen. Deze zijn inbegrepen bij aanschaf van een remvoeringset. 

Naafmoer vervangen
Wanneer u werk verricht aan het remwerk van de aanhangwagen en de naafmoer wordt losgehaald, is het aan te raden om ook de naafmoer te vervangen. De huidige naafmoeren zijn stalen borgmoeren, die zijn gemaakt voor eenmalig gebruik. Bij een vaker gebruik van de naafmoer borgt deze niet correct meer, waardoor een nieuwe moer nodig is. Een nieuwe moer zal ook wat stroever vast draaien door de borging die de moer moet uitoefenen.

Wanneer moeten remkabels worden vervangen?
Ook de remkabel is een slijtageonderdeel binnen het remwerk van een aanhangwagen. Wanneer een remkabel wat stroef glijdt, is deze toe aan vervanging. Een verdikking in de remkabel  is vaak een indicator van slijtage. Let bij vervanging goed op het merk, model en de lengte van de remkabel.